Activitati

Activitatile voluntarilor vor fi impartite in:

  1. Maparea oportunitatilor din comunitate, prin contactarea ONG-urilor locale.
  2. Crearea pentru fiecare ONG doritor a unui pachet promotional care sa reflecte activitatea lor curenta si nevoia de voluntariat transferata in sensul oportunitatilor pentru tineri
  3. Organizare eveniment Festivalul Voluntariatului, festival ce este realizat cu frecventa de voluntarii asociatiei noastre in parteneriat cu alte 3 ONG-uri locale, cu scopul diseminarii informatiei catre tinerii din comunitate.

Proiectul este structurat in functie de domeniile majore de interventie ale Strategiei Locale de Tineret pentru urmatorii 5 ani initiata in martie 2020 de Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret in care suntem membri.

Aceste prioritati sunt:

Programe de tineret și Conectarea Uniunii Europene cu tinerii

Urmărește “întărirea sentimentului de apartenență al tinerilor la proiectul european și construirea unei punți între UE și tineri pentru redobândirea încrederii și sporirea gradului de participare”.

Societăți incluzive

Incluziunea socială este procesul autorealizarii individului în cadrul unei societăți, acceptarea și recunoașterea potențialului propriu de către instituțiile sociale, integrarea (prin studiu, angajare, voluntariat sau alte forme de participare) în rețeaua de relații sociale dintr-o comunitate. Conceptul are o semnificație deosebită pentru acei tineri care provin din medii defavorizate și trăiesc în condiții precare

Sănătate, sport și stare de bine

Conectarea celor 3 concepte pornește de la o statistică îngrijorătoare a Organizației Mondiale a Sănătății : “81% dintre tinerii care merg la școală nu sunt suficient de activi”, ține cont că starea de bine (starea de a fi sănătos și fericit) depinde de  exerciții fizice regulate de 20-30 minute pe zi de cel puțin trei ori pe săptămână, și de faptul ca  un oraș curat este indispensabil pentru practicarea exercițiilor fizice și atingerea celor 6 dimensiuni ale stării de bine: acceptarea de sine, relații pozitive cu ceilalți, autonomie, relationare sustenabilă cu mediul înconjurător, scop în viață și creștere personală.

Educație de calitate

Aceasta prioritate este centrata pe o viziune cuprinzătoare a educației, privind-o ca o confluență a educației formale, non formale și informale, cuprinzând în ultima și educația prin artă și cultură.

Antreprenoriat și locuri de muncă pentru tineri

Garantarea unei piețe a muncii accesibile, cu oportunități care să ducă la locuri de muncă de calitate pentru toți tinerii

Participare în comunitate și relația tinerilor cu organizațiile nonguvernamentale

Tinerii au dreptul și ar trebui să aibă ocazia de a avea un cuvânt de spus când se iau decizii care îi afectează la nivel local. De asemenea, trebuie susținuți și încurajați să aibă inițiative de schimbare și binele social, de a avea acces la oportunități de voluntariat și participare publică din care să dezvolte noi cunoștințe și experiență pentru a-și utiliza drepturi și potențialul la maxim.

Participarea tinerilor trebuie să fie reală și semnificativă, ea necesită angajamentul lor și al  tuturor actorilor locali susținători ai schimbării și dezvoltării comunitare, în special al  autorităților locale și instituțiilor care lucrează nemijlocit cu și pentru tinerii din Craiova.